love pink

Welcome to Rentak Naluri Blog ^_^

Hidup nei umpama roda..adakala nyer kita di atas..adakala nyer kita dibawah..so..berpegang ler kita keatas kekuasaan yg Maha Esa..iaitu..ALLAH swt..^_^...thnx yek pd kwn2 yg sudi intai blog sye..harap pew yg de kat dlm blog nei..dpt berikan ke ceria kat kwn2 smua..then jgn lupa tingggal kan comment yek..^_^..and pd yg kurang gemar blog nei..sowi yek..blog nei adalah kepunyaan sye..so..HAK MILIK sye ler..SUKA HATI sye ler..sye nak created blog sye nei cam nei!!!k ^_^

Monday, 9 May 2011

Hari ibu adalah HARAM....!!!!Ooooo not!!!!!!

Assalammuailaikum....
teman nak share satu aktikal berkaitan ngan HARI IBU..yg telah bberlangsung semalam...aktikal ni adalah utk peringatan bersama..^_^..enjoy u reading...

Sejarah hari ibu telah dikenalpasti sebagai perayaan musim bunga orang-orang Greece, sebagai penghormatan terhadap Rhea, ibu kepada tuhan mereka. Pada tahun 1600 orang-orang England merayakan hari yang mereka namakan sebagai "Mothering Sunday". Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent. Lent adalah tempoh masa selama 40 hari samada dalam bulan Februari atau Mac. Dalam tempoh ini, sebahagian orang-orang Kristian akan berhenti melakukan atau memakan makanan tertentu atas alasan agama. Amalan tersebut adalah sebagai penghormatan mereka terhadap Mother Mary. Mother Mary adalah Maryam, ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam atau Jesus yang mereka anggap sebagai tuhan.

Dalam tempoh tersebut juga, kebanyakan rakyat England yang faqir dan miskin, akan bekerja sebagai pembantu rumah. Mereka sanggup keluar jauh meninggalkan keluarga kerana percaya bahawa Jesus akan memberikan kekayaan dan kesenangan dalam tempoh tersebut. Menjelang hari Ahad keempat, mereka digalakkan untuk bercuti oleh majikan, dan pulang ke kampung untuk bertemu dengan ibu. Setiap ibu akan dihadiahkan dengan Mothering Cake atau kek hari ibu sempena perayaan tersebut.

Amalan dan tradisi ini menular ke seluruh dunia dan ia kini disambut sebagai penghormatan kepada Mother Church. Mother Church dianggap sebagai kuasa spiritual yang agung yang memberi manusia kehidupan dan memullihara mereka dari sebarang kecederaan. Sejak dari itu, perayaan Mothering Sunday telah diadun dengan upacara kegerejaan. Penghormatan mereka terhadap ibu sama taraf dengan penghormatan mereka terhadap gereja.

Di Amerika Syarikat, Hari Ibu disambut seawal 1872 hasil ilham Julia Ward Howe. Beliau adalah seorang aktivis sosial dan telah menulis puisi " The Battle Hymn of The Republic" (TBHoTR). TBHoTR telah dijadikan lagu patriotik yang popular di kalangan warga Amerika. Ungkapan "Hallelujah" dalam bait-bait lagu tersebut menyerlahkan lagi sentuhan Yahudi dan Zionis dalam mencaturkan politik dunia.

Pada tahun 1907 Anna Jarvis dari Philadelphia telah memulakan kempen untuk melancarkan Hari Ibu. Beliau telah berjaya mempengaruhi Mother's Church di Grafton, West Virginia agar meraya dan meraikan Hari Ibu pada hari ulang tahun kedua kematian ibunya, iaitu pada hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Semenjak dari itu, Hari Ibu dirayakan saban tahun di Philadelphia.

Anna Jarvis, dan pendokong-pendokongnya telah menulis surat kepada menteri, golongan peniaga dan ahli-ahli politik agar Hari Ibu disambut secara meluas di seluruh wilayah. Matlamat mereka telah berjaya sepenuhnya pada tahun 1911 apabila hari tersebut disambut oleh hampir keseluruhan wilayah Amerika. Pada tahun 1914, Presiden Woodrow Wilson, secara rasminya telah mengisytiharkan Hari Ibu sebagai Hari cuti umum dan mesti raikan pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Biarpun sebahagian besar negara-negara di dunia menyambutnya pada hari yang berlainan, tetapi negara seperti Denmark, Finland, Itali, Turki, Australia, dan Belgium masih merayakannya pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei.

* oleh sebab 2 ler kita dilarang sama sekali menyambut nyer...dalam islam..hari ibu adalah setiap hari...selagi kita masih mempunyai ibu..mahupun orang tua..kita hendak ler sentiasa mengingati mereka..yang paling penting sebagai umat islam adalah..kita hendaklah sentiasa mendoakan akan kesejahteraan kedua orang tua kita..tapi utk zaman skrg..ngan ada nyer peringatan tersebut...baru kebanyakkan kita mengingati ibu kte...oleh itu..pada hari ibu,cukup ler sekadar kita mengingati jasa ibu kita yg telah melahirkan kita..xperlu ler kita meniru akan aksi golongan kafir memperayakan nyer...*No comments:

action...

background